MENU

Κίσσαμος

Η Κίσσαμος (ή Καστέλι) είναι μια σύγχρονη παραθαλάσσια πόλη, 36 χιλιόμετρα ανατολικά των Χανίων, με πληθυσμό περίπου 5000 ατόμων, η οικονομία του οποίου βασίζεται κυρίως στη γεωργία - με τον περίφημο τουρισμό του με ελαιόλαδο και κρασί - και συνεχίζει να αναπτύσσεται.

Η ομορφιά της Κισσάμου είναι ότι είναι μια ελληνική πόλη που έχει αγκαλιάσει τον τουρισμό αλλά δεν έχει χαλάσει. Ο επισκέπτης στην Κίσσαμο μπορεί να βιώσει την τοπική ζωή και παράδοση, από κάθε μέρα έως τις ειδικές πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργανώνονται κατά τη θερινή περίοδο. Τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχθεί επίσης ως περιοχή γνωστή για τον εναλλακτικό, φυσικό και οικολογικό τουρισμό και ως εκ τούτου αποτελεί μαγνήτη για τους περιπατητές, τους παρατηρητές πουλιών και τους λάτρεις της φύσης γενικά. Είναι μια φιλόξενη πόλη, καλά οργανωμένη με όλες τις εγκαταστάσεις που απαιτούνται για μια αυτάρκη πόλη, όπως τράπεζες, ταχυδρομεία, διαδικτυακές καφετέριες, κέντρο υγείας, σούπερ μάρκετ και καταστήματα, ταβέρνες, καφετέριες και μπαρ. Διαθέτει επίσης έναν πολύ ευχάριστο παραλιακό δρόμο με ταβέρνες, καφετέριες και μπαρ ανοιχτά από το πρωί έως αργά το βράδυ.
Υπάρχουν πλοία που εκτελούν δρομολόγια από το λιμάνι της Κισσάμου προς τα Κύθηρα, την Πελοπόννησο και τον Πειραιά. Υπάρχουν επίσης καθημερινές κρουαζιέρες από Κίσσαμο προς Γραμβούσα και λιμνοθάλασσα Μπάλου.

Περιοδεία εις αξιοθέτα μέρη

Το αρχαιολογικό μουσείο Κισσάμου, που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία Στρατήγου Τζανακάκη, είναι ένα πρόσφατα ανακαινισμένο διατηρητέο ​​κτήριο που στεγάζει θησαυρό τοπικών αρχαιολογικών ευρημάτων από την ελληνιστική και τη ρωμαϊκή περίοδο - ιδιαίτερα εντυπωσιακά ψηφιδωτά. Υπάρχει επίσης ένας υπέροχος δρόμος που ονομάζεται Σκαλίδη που διασχίζει το κέντρο του παλιού τμήματος της πόλης με παραδοσιακά τοξωτά κτίρια και μικρούς τοπικούς εμπόρους και καταστήματα.
Ενάμισι χιλιόμετρο από το κέντρο της πόλης βρίσκεται το γραφικό ψαρολίμανο με δύο ταβέρνες και λίγο πιο μακριά στο μεγαλύτερο εμπορικό λιμάνι που συνδέει την Κίσσαμο με πλοίο προς τα Κύθηρα, την Πελοπόννησο και τον Πειραιά. Από αυτό το λιμάνι, υπάρχει επίσης καθημερινή κρουαζιέρα αναψυχής στο εκπληκτικό νησί της Γραμβούσας και τη λιμνοθάλασσα του Μπάλου. Ανάμεσα στα δύο λιμάνια βρίσκεται ο εκπληκτικός μικρός ναός του 10ου αιώνα (που ανακατασκευάστηκε το 1947), ο Άγιος Ιωάννης Δαμιαλής, χτισμένος μέσα στο βράχο και απέναντι από μια σήραγγα που οδηγεί στην παραλία της Δαμιαλής - έναν βοτσαλωτό όρμο με κρυστάλλινα νερά που θα σας μαγέψει.

Ιστορία

Η Κίσσαμος ήταν επίσης γνωστή ως Καστέλι και πήρε το όνομά της από το ενετικό φρούριο Castel Chisamo που υπήρχε στην πόλη. Προηγούμενη εκείνη την εποχή, το "Cisamon" αναφέρεται από τον Πλίνιο και το "Κίσσαμος" από τον Πτολεμαίο. Η πόλη άκμασε κατά τη ρωμαϊκή περίοδο και πολλά από αυτά έχουν αποκαλυφθεί, με ρωμαϊκά λουτρά, βίλες με ψηφιδωτά δάπεδα, νεκροταφεία, υδραγωγείο και τα ερείπια των τειχών του φρουρίου. Στο μουσείο, υπάρχουν αρχαϊκά, κλασικά και ελληνιστικά αντικείμενα, γλάστρες, αγάλματα, γυάλινα δοχεία και νομίσματα κ.λπ. Ο Ρωμαίος Κίσσαμος είχε επίσης ένα διάσημο θέατρο που σημείωσε ο Ονάριο Μπέλι στα τέλη του 16ου αιώνα και ο διάσημος αρχαιολόγος Β Ο Θεοφανίδης καθιέρωσε το Σελί, μια περιοχή λίγο έξω από την πόλη της Κισσάμου, ως βάση για τον βασιλιά Αγαμέμνονα.
Κατά τη διάρκεια της πρώτης βυζαντινής περιόδου, η Κίσσαμος διατήρησε την εξουσία της και ιδρύθηκε η επισκοπή, αλλά κατά τη δεύτερη βυζαντινή περίοδο, η επισκοπή μεταφέρθηκε στο χωριό Επισκοπή για να αποφύγει τις πειρατικές επιδρομές στην ακτή. Κατά τη διάρκεια της Ενετοκρατίας, η επισκοπή Κισσάμου έγινε δεκτή στην καθολική εκκλησία, όπως αναφέρεται από έναν Λατίνο επίσκοπο το 1307. Κατά την περίοδο 1579 έως 1582 κατασκευάστηκε ένα φρούριο με εκκλησία σε σχήμα πενταγώνου, φυλακή, στρατώνες και καλά. Μέρος του τείχους είναι ακόμα ορατό στην πόλη σήμερα. Κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας, ο Καστέλι συμμετείχε ενεργά σε όλες τις επαναστατικές επιθέσεις εναντίον των Τούρκων. Επίσης κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου, η πόλη της Κισσάμου, και ολόκληρη η περιοχή, ήταν ενεργή στην αντίσταση εναντίον των κατοίκων των Ναζί.

crossarrow-up-circle